valutasek
Valutakurser
23:14

Valuta Turkiet: Allt du behöver veta om turkiska liran

Turkiet, som är beläget på gränsen mellan Europa och Asien, har en rik och fascinerande historia, kultur och ekonomi. Landets valuta, den turkiska liran, är en central del av dess ekonomiska system och spelar en viktig roll för handel och turism. I den här artikeln kommer vi att utforska valutan i Turkiet, dess historia och den nuvarande ekonomiska situationen, samt relationen mellan Turkiet och Sverige.
Valuta Turkiska Lira

Turkiska liran: Valutakod och symbol

Valutakoden för den turkiska liran är TRY och dess symbol är ₺. Symbolen används för att beteckna priser på varor och tjänster i Turkiet och för att ange turkiska lira i valutakurser och finansiella rapporter.

Historien om den turkiska liran

Den turkiska liran introducerades först 1923 efter att det Osmanska riket kollapsade och Republiken Turkiet grundades. Sedan dess har liran genomgått flera omvärderingar och valutaomvandlingar, särskilt under perioder av ekonomisk instabilitet och politisk omvälvning.

Turkiet och Sverige: Ekonomiska relationer

Turkiet och Sverige har länge haft starka ekonomiska relationer, som innefattar handel, investeringar och turism. Sverige exporterar varor som maskiner, fordon och kemiska produkter till Turkiet, medan Turkiet exporterar textilier, livsmedel och elektronik till Sverige. Dessutom besöker tusentals svenskar Turkiet varje år för att njuta av landets vackra stränder, rika kultur och historiska platser.

Turkiska liran spelar en viktig roll för handelsrelationen mellan Sverige och Turkiet, eftersom den används för att fastställa priser och växelkurser för varor och tjänster som utbyts mellan de två länderna.

Aktuella valutakurser och växling av turkiska lira

Den turkiska lirans växelkurs varierar beroende på en rad faktorer, såsom landets ekonomiska tillstånd, internationella handelsrelationer och globala valutakurser. Om du planerar att resa till Turkiet och behöver växla svenska kronor till turkiska lira är det viktigt att vara medveten om de aktuella växelkurserna och var du kan växla pengar.

För att hitta de senaste växelkurserna för turkiska lira kan du besöka valutaväxlingssajter eller använda mobilappar som uppdaterar växelkurser i realtid. När du är i Turkiet kan du växla pengar på banker, växlingskontor och vissa hotell. Det är också möjligt att ta ut turkiska lira från bankomater med ett internationellt betal- eller kreditkort. Det är alltid bra att jämföra växelkurser och avgifter innan du växlar pengar, eftersom dessa kan variera mellan olika växlingskontor och banker.

Turkiet och EU: Ekonomiskt samarbete

Turkiet är en viktig handelspartner för Europeiska unionen (EU), och landet är medlem i tullunionen med EU sedan 1995. Detta innebär att varor som produceras i Turkiet och EU kan handlas utan tullavgifter och att de två parterna samarbetar kring handelspolitik. Turkiet ansökte om medlemskap i EU 1987 och förhandlingarna om medlemskap inleddes 2005, men processen har stött på flera hinder och framsteg har varit långsamt.

Trots att Turkiet inte är medlem i EU, så påverkar dess ekonomiska förbindelser med unionen och dess medlemsstater, inklusive Sverige, den turkiska lirans värde och stabilitet. Det är viktigt att vara medveten om detta förhållande när man överväger att växla pengar mellan svenska kronor och turkiska lira.

Sammanfattning

Valuta i Turkiet, den turkiska liran, är en central del av landets ekonomi och spelar en viktig roll i dess handelsförbindelser med Sverige och resten av världen. Om du planerar att resa till Turkiet är det viktigt att känna till de aktuella växelkurserna för turkiska lira och var du kan växla pengar. Genom att förstå de ekonomiska förbindelserna mellan Turkiet och Sverige kan du få en bättre uppfattning om hur valutakurserna påverkas och hur du kan få det bästa värdet för dina pengar.

TL förkortningen betecknar Turkisk Lira valutan.

Turkisk Lira Kurs

Turkiet valuta: Du kan granska kurserna mellan Turkisk Lira och svenska kronor nedan.

1 TL till SEK 0.3310 SEK
1 SEK till TL 3.0212 TL

Turkiet Valutakurser (USD, EUR, GBP och Turkisk Lira)

I tabellen nedan kan du granska valutakurserna för Valuta Turkiet, med priser i dollar, euro och pund uttryckt i Turkisk Lira.
Dollar/TL 32.2314 TL
Euro/TL 34.9581 TL
Pund/TL 41.0539 TL


Guldpris i Valuta Turkiet (TL)

I tabellen nedan kan du följa guldpriset i Valuta Turkiet, både per gram och per uns, i Turkisk Lira.
Gram Guld / TL 2,420.15 TL
UNS Gold / TL 75,266.56 TL

Kurserna uppdateras regelbundet. För alla växelkurser kan du besöka valutasek.com hemsidan.Styrränta: Riksbankens Verktyg för Inflationskontroll
16 februari 2024, 12:59
Inflationen just nu / Riksbanken
16 februari 2024, 12:41
ECB:s EUR/SEK-kursöversik
13 februari 2024, 21:07
integritetspolicy
16 januari 2024, 15:52
SEB Valutaomvandlare
4 juni 2023, 12:26
Gram Guld: Pris, Faktorer och Marknadsutveckling
29 april 2023, 00:24
Irland Valuta
26 april 2023, 16:05
ECB-möteskalender: Viktiga datum att hålla koll på
26 april 2023, 16:02
Nordea Bolåneränta
26 april 2023, 15:58
Danmark Valuta
26 april 2023, 15:55
Nordea Swift Kod
26 april 2023, 15:53
Handelsbanken Swift Kod (BIC)
26 april 2023, 15:52
Swedbank Valuta